Akdeniz ısınıyor, tuzluluk artıyor
İspanyol deniz araştırma enstitüsü ICM-CSIC tarafından Marine Science and Engineering dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Akdeniz deniz suyunun sıcaklığı sürekli yükselirken, bu suyun tuzluluğu da artıyor.
Akdeniz’deki su sıcaklığının iklim değişikliği nedeniyle her 100 yılda bir ortalama iki derece ısındığını ortaya koyan araştırma, örneğin Barselona yakınlarındaki Costa Brava’da su sıcaklığının aynı zaman diliminde üç derece arttığını kanıtladı. Söz konusu araştırmadan elde edilen bilgiler, farklı su derinliklerinden toplanan son 30 yıllık verilere dayanmaktadır.
Araştırma raporunda, örneğin nehirlere karışan sulardan daha fazla suyun buharlaşması nedeniyle Akdeniz’in tuzluluk ölçüsünün Atlantik Okyanusu’ndan daha yüksek olduğu belirtildi. Çalışma ayrıca deniz seviyesinin her yıl ortalama 2,8 milimetre yükseldiğini ortaya koydu ve bu artışın 1990’lardan itibaren hızlandığı gözlemlendi.
YENİ TÜRLER AKDENİZ’DE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ TEHDİT ETTİ
Su sıcaklığındaki ve tuzluluktaki bu artış, Akdeniz’deki biyolojik çeşitlilik için de bir tehdit olarak görülüyor. Çevredeki kuruluş WWF (World Wildlife Fund), Akdeniz’de suların ısınmasıyla birlikte bu denizde yaşayan bine yakın uzaylı türünün burada yaşamaya başladığına ve bu türlerin her yıl Akdeniz’in kuzeyine ve batısına yayılarak Akdeniz canlılarını burada yerlerinden etmekle tehdit ettiğine dikkat çekti.
Araştırma ayrıca adriyatik mersin balığı ve derin deniz kardinal balığı gibi bazı yerel türlerin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca çoğalan denizanası kütlelerinin balıkçılar ve tatilciler için sorun oluşturduğu belirtilirken, iklim krizinin ağır hava koşulları riskini giderek artırdığı vurgulandı. (DW Türkçe)